Om te delen:
Facebook
Facebook
Google+
http://watchriseet.nl/darmklachten-wat-kun-je-eraan-doen/
Pinterest
Instagram

Darmklachten, iedereen heeft er wel eens last van, een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, diarree noem het maar op. Maar wat nu als je dat ALTIJD hebt?! Dat is duidelijk een teken dat er iets mis is, het is dan van belang om te luisteren naar wat je darmen je proberen te vertellen!

De functie van je darmen 

Opname voedingsstoffen & vertering voedsel

Je darmen zorgen voor een juiste verwerking van het voedsel, zo zorgt de dunne darm voor opname van alle nuttige stoffen uit de voeding, de dunne darm bestaat uit 3 delen namelijk: de 12 vingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. De 12 vingerige darm breekt voedingsstoffen af en neemt ze gedeeltelijk op, de grootste opname van voedingsstoffen vind plaats in de nuchtere en de kronkeldarm.

De dikke darm vervoert onverteerbare etensresten, afvalstoffen, water, dode bacteriën en afgestoten darmwandcellen. De endeldarm is de verzamelplaats voor deze afvalstoffen, zodra de endeldarm ‘geleegd’ moet worden, voel je aandrang om naar het toilet te gaan.

Hormoon productie

Onze darmen zorgen niet alleen voor de opname van voedingsstoffen en de vertering van ons voedsel maar  zijn ook de grootste producent van hormonen.

Bij een disbalans in de darmen gaat de hormoonproductie achteruit, balans in onze hormoonhuishouding geeft ons veel meer energie, je wordt ’s morgens fitter wakker, hebt meer energie gedurende de dag,  minder last van stress, een betere stofwisseling en een betere weerstand.

Verstoringen in de darmen

Hoe herken je een verstoring in je darmen?

Een aantal voorbeelden zijn;

 • Diarree/ verstopping
 • Eczeem
 • Opgeblazen gevoel
 • Vermoeidheid
 • Depressies
 • Hoofdpijn/migraine

Hoe kan er een verstoring in je darmen ontstaan?

Een verstoring in je darmen kan ontstaan door infecties van parasieten, medicijnen, voeding, chronische stress, een tekort aan bepaalde nutriënten ( zink, foliumzuur & vitamine A),  (overmatig) gebruik van alcohol, suiker en ook antibiotica kunnen zorgen voor een verstoring in de darmflora.

De meest voorkomende verstoringen in de darmen zijn:

 • Candida, een schimmel infectie in de darmen
 • Prikkelbaar darm syndroom, ook wel ‘spastische darm’genoemd, voeding word te snel of te langzaam verteert doordat de darmbeweging verstoord is.
 • Lactose-intolerantie, hierbij kan lactose (melkproducten) niet worden verteerd.
 • Gluten-intolerantie, hierbij word de darmwand aangetast door de aanraking met gluten.
 • Ziekte van Crohn, een chronische ontstekingen in de darmen of het spijsverteringskanaal

Leaky gut

Nog een  voorbeeld van een verstoring in de darmen die veel voorkomt is een lekkende darm, ook wel ‘leaky gut’ genoemd.  Hierbij is het darmslijmvlies aangetast en lossen de celwanden van de darmwand als het ware op, er ontstaan ‘gaatjes’ in de darmwand.  Toxines, bacteriën, virussen en slecht verteerde voedingsstoffen komen via de darmwand in de bloedbaan terecht en kunnen diverse klachten veroorzaken,  bijvoorbeeld:

Voedsel allergieën, chronische vermoeidheid, huidaandoeningen ( eczeem), ontsteking in de darmen en psychische problemen.

Wat kun je eraan doen?

Het is bij een verstoring in de darmen uiteraard belangrijk om te kijken naar je voedingspatroon, wanneer heb je bijvoorbeeld klachten? Is dat na het eten van brood? Of na het drinken van een glas melk bijvoorbeeld? Opschrijven wanneer je klachten hebt zorgt ervoor dat je een bepaald patroon ontdekt en kun je wijzigingen aanbrengen in je voedingspatroon om te kijken of de klachten afnemen.

Wanneer je last hebt van obstipatie kan het eten van meer vezels je hierin ondersteunen. Misschien is tijdelijk een probiotica nemen voor jou de oplossing om een juiste balans van je darmflora te creëren. Heb je vaak hoofdpijn dan kan dat bijvoorbeeld een teken zijn van een disbalans in je hormonen. Een oplossing vinden is erg afhankelijk van welke klachten je precies hebt.

Ervaar jij darmklachten en kun je wel wat hulp gebruiken, ik help je graag met het vinden naar een oplossing!

Darmklachten, wat kun je eraan doen?
Getagd op:                                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *