Om te delen:
Facebook
Facebook
Google+
http://watchriseet.nl/meer-groenten-en-fruit-eten-waarom-zou-je/
Pinterest
Instagram

 

Als voedingsdeskundige analyseer ik met regelmaat het voedingspatroon van cliënten en wat ik vooral  zie is dat er heel weinig groenten en fruit wordt gegeten. Vaak zie ik alleen wat groenten bij het avond eten voorbijkomen en ergens een verloren stukje fruit. Dat kan en moet anders! Je doet je lichaam ontzettend te kort door alleen maar wat groenten bij je avondeten te nuttigen en minimaal 2 stuks fruit is echt wel aan te bevelen. 

In dit artikel leg ik je het belang van groenten en fruit uit en ik geef je tips hoe je wat vaker meer van deze kleurrijke helden aan je voedingspatroon kan toevoegen.

Te weinig groenten & fruit

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen krijgt, 2 ons groenten en 2 stuks fruit zijn dan de aanbevolen hoeveelheden volgens het voedingscentrum, wanneer je daar dan ook nog maar eens de helft van binnen krijgt is een groot tekort aan nutriënten een logisch gevolg.

Mijn advies is eet 500 gram groenten en minstens 2 stukken fruit per dag, ik geef je verder op in dit artikel tips hoe je dit simpel kan toepassen in je voedingspatroon.

Wanneer je lichaam stelselmatig voedingsstoffen tekort komt kunnen er op de lange termijn allerlei klachten ontstaan denk dan aan een niet goed functionerend immuunsysteem, herstelprocessen die niet juist verlopen, opeenhoping van afvalstoffen in je weefsels met alle gevolgen van dien.

Bovendien zorgt voldoende inname van groenten en fruit voor behoud van een juiste zuur/base balans van je lichaam, ik schreef daar een artikel over! Klik hier.

Vitamines, mineralen & fytonutriënten

Het regelmatig eten van groenten en fruit is ontzettend belangrijk voor behoud van een goede gezondheid,  naast vezels bevatten ze namelijk ook veel vitamines, mineralen en fytonutriënten. Deze oh zo belangrijke voedingsstoffen worden (op een enkele vitamine na) niet aangemaakt door het lichaam zelf en zul je volledig uit je voeding moeten halen.

Vitamines en mineralen zijn ontzettend belangrijk om goed te kunnen functioneren, ze spelen een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling, het dagelijks functioneren en het op peil houden van je weerstand.

Fytonutriënten, zijn bioactieve plantenstoffen en komen alleen voor in plantaardige voeding en hebben vooral een anti – oxidant functie, deze gaan de schade veroorzaakt door vrije radicalen tegen.

Onder fytonutriënten vallen vitamines en mineralen maar ook andere stoffen zoals bijvoorbeeld bitterstoffen, carotenoïden en fenolen.

Deze nutriënten hebben uiteenlopende functies, bitterstoffen bijvoorbeeld ondersteunen de lever bij de ontgifting van je lichaam en carotenoïden en fenolen, ook wel ‘polyfenolen‘ genoemd hebben beide een anti-oxidant functie.

Beide stoffen zijn verantwoordelijk voor de kleur van het groenten en fruit en  hebben een beschermende functie voor de plant  en hiermee ook voor ons.  Denk aan afweer van giftige stoffen, parasieten en andere natuurlijke vijanden.

Anti-oxidanten gaan vrije radicalen tegen, dit zijn stoffen die zorgen voor structuur verandering van moleculen en genen, hierdoor veranderen de celeigenschappen wat niet bevorderlijk is voor je gezondheid, zo zorgen vrije radicalen onder andere voor:

 • Versnelde huidveroudering
 • Aderverkalking
 • Beschadiging van DNA
 • Kanker

Tomatensap, spinazie, boerenkool, bieten, wortelen en broccoli bevatten veel carotenoïden, polyfenolen vindt je vooral in appels en diverse koolsoorten.

Meer groenten, hoe dan?

Meer fruit aan je voedingspatroon toevoegen is makkelijker dan groenten, want hoe simpel is het om te zorgen voor een goed gevulde fruitschaal, zodat je heel simpel fruit aan je havermout, smoothie of bananenbrood kunt toevoegen. Of gewoon zo uit het vuistje natuurlijk 😉

Zodra ik mijn cliënten adviseer wat meer groenten te gaan eten, zie ik ze eerst wat moeilijk kijken daarna volgt de vraag ‘Hoe dan?’

Dat is makkelijker dan het lijkt;

 • Voeg eens een klein stukje courgette toe aan bijvoorbeeld je smoothie, begin met een klein stukje en bouw dat verder op. Je proeft het echt niet, een courgette heeft niet veel smaak, maar wel veel vitamine C, B2, B6, B11 en het is rijk aan de mineralen molybdeen, kalium, magnesium, fosfor en koper.
 • Simpelweg kiezen voor ander brood beleg zoals bijvoorbeeld avocado of groentespread (kijk eens in het koelvak bij de supermarkt daar vindt je een diversiteit aan groentespreads, ook Zonnatura heeft diverse spreads)
 • Wanneer je dit niet lekker vindt kun je ook rauwkost toevoegen aan je bammetje,  smeer eens broodje met pindakaas (/notenpasta) en voeg wat plakjes komkommer toe bijvoorbeeld. Of voeg wat voorgesneden (pittige) rauwkost toe aan je broodje kipfilet 😉
 • Kook eens per week een grote pan soep, verdeel in porties en bewaar in de koelkast, zo kun je meerdere keren per week met extra groenten lunchen. Tip: koop een thermoskan, zo kun je het warm meenemen naar je werk.
 • Een lekkere salade is ook zo gemaakt. Tip: maak een dubbele hoeveelheid en bewaar in de koelkast
 • Neem een bakje rauwkost mee naar je werk, cherry tomaatjes/radijsjes/komkommer/paprika zijn altijd een lekker fris 4 uurtje
 • Bij het avondeten verdubbel je de groenten en schep je wat minder op van de aardappels/rijst/pasta, zo krijg je meteen wat minder koolhydraten binnen.

En, ook heel belangrijk, VARIEER in zowel je groenten als in fruit, elke groenten en fruitsoort heeft weer een andere samenstelling van voedingsstoffen dus wanneer je varieert in je groenten en fruit, krijg je automatisch meer verschillende voedingsstoffen binnen en daar wordt je lichaam ontzettend blij van! 🙂

 Heb je deze bieten salade als eens gezien? Of deze halloumi salade? 

 

 

Meer groenten en fruit eten, waarom zou je?
Getagd op:                                                        

Eén gedachte over “Meer groenten en fruit eten, waarom zou je?

 • 9 april 2018 om 21:46
  Permalink

  He zusje. Wat een geweldig advies. Ik ga ermee aan de slag. X je broertje

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *